Банкеръ Daily

Свят

Николае Чука е номиниран за премиер на Румъния

Николае Чука

Румънският президент Клаус Йоханис възложи в понеделник  на  министъра на отбраната Николае Чука да състави ново правителство в опит за намиране на изход от двумесечната политическа криза. Президентът проведе  консултации с парламентарно представените партии, като единствено реформаторите от Съюз за спасение на Румъния не участваха в разговорите, съобщава Ройтерс. 

Йоханис уточни, че Николае Чука е бил предложен за министър-председател от коалицията между Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и групата на националните малцинства. Петдесет и четиригодишният Чука е генерал от резерва, член на Национално-либералната партия. Той е служил във военните кампании в Ирак и Афганистан, ръководени от САЩ.

Очаква се правителството на Николае Чука лесно да получи вот на доверие в парламента, тъй като коалицията, която го предложи за премиер, контролира 65 процента от местата, отбелязва Ройтерс.

Съгласно конституцията на Румъния кандидатът за поста министър-председател трябва да поиска вот на доверие в парламента в срок от 10 дни след номинацията. Парламентът трябва да гласува програмата и състава на новото правителство. Очаква се това да стане на 25 ноември, четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във