Банкеръ Daily

Свят

Никола Саркози отива на съд за корупция

За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен пред съда за корупция. Делото срещу Никола Саркози ще се гледа от 5 до 22 октомври, постанови днес съд в Париж. 

Саркози е заподозрян, че в началото на 2014 г. се е опитал да получи, с посредничеството на своя адвокат Тиери Ерзог, засягаща го секретна информация от висш магистрат в замяна на съдействието му за получаване на пост в Монако. Под отговорност ще бъде подведен и неговият адвокат Ерцог, както и бившият съдия Гилбърт Азиберт. 

Разговорите между Ерцог и Азиберт са били подслушвани от следователи. Те са разследвали твърденията, че Саркози е приел незаконни плащания от наследницата на козметичния гигант „Лореал” Лилиан Бетенкур за президентската си кампания през 2007 година. Проучването разкри също, че Саркози и Ерцог често са комуникирали чрез мобилни телефони, получени под фалшиви самоличности.

През 2014 г. Саркози стана първият бивш френски държавен глава, задържан в полицейски арест по време на предварителния етап на разследването. Неговият предшественик Жак Ширак получи две години условна присъда през 2011 г. за присвояване и злоупотреба с публични средства по времето, когато е бил кмет на Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във