Банкеръ Daily

Свят

Никола Корчев - спасителят и последен знаменосец на Самарското знаме

На днешния ден можем да си спомним за Никола Павлов Корчев - опълченецът-поборник, един от спасителите и последен знаменосец на Самарското знаме. Той умира на 29 август 1921 година, когато е на 85 години. Костите му са положени в храма-костница на върх Шипка. 

Никола Корчев е работил като локомотивен машинист на Хиршовата железница и жп линията Русе-Варна, след което емигрира в Румъния.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) той се записва в Българското опълчение. Служи под командването на подполковник Павел Калитин. По време на битката при Стара Загора на 31 юли 1877 г. се води голяма борба за Самарското знаме. Загиват последователно знаменосците - унтерофицер опълченец Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк, опълченецът С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Знамето е спасено от стихийно сформиралата се знаменна група след тежък ръкопашен бой. Никола Корчев се добира до Самарското знаме, откъсва го от дръжката и го предава на друг опълченец, за да не бъде пленено от турците. 

За този свой подвиг Никола Корчев е награден с войнишки кръст „За храброст“. 

След Освобождението той е последният знаменосец на Самарското знаме в Радомир, където е била разположена Трета опълченска дружина. След демобилизацията се установява във Варна.

На тържествата през 1902 г. на Шипченските височини, когато е открит и осветен новопостроеният храм-паметник, художникът Ярослав Вешин вижда достолепния знаменосец на Самарската светиня. Макар след години, изпраща телеграма до дядо Никола, че желае да го нарисува със знамето в ръце. Картината е завършена през 1911 г. и получава голяма популярност.

Никола Корчев остава в историята като един от спасителите на Самарското знаме.

 

Самарското знаме 

е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армеия. Създадено е от монахини от град Самара, Русия, и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). 

Това е единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.

Знамето е рисувано от много художници, като най-известните картини са „Самарското знаме“ на Ярослав Вешин (1911 г.) и „Връчването на Самарското знаме на Българското опълчение в Плоещ“ на Николай Дмитриев-Оренбургски.

Паметник на Самарското знаме е издигнат край Стара Загора в Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора - 1877 г.. Мемориалът се намира в квартал „Самара“ и се вижда от почти всяко място на града. Построен е по случай 100-годишнината от Руско-турската война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във