Банкеръ Daily

Свят

Никола Груевски остава на свобода засега

Бившият премиер на Македония Никола Груевски остава на свобода, въпреки че днес трябваше да се яви за изтърпяване на двегодишната си присъда затвор. Той е осъден за престъпление по служба, докато беше начело на правителството. Груевски беше министър-председател два мандата – от 2006 до 2016 година.

Причината за това е фактът, че в Наказателния съвет на съда в Скопие пристигат поотделно жалби на решението да не се отлага отиването на Груевски в затвора, а срокът от 72 часа да отговори на жалбите изтича в понеделник. След това решение ще се знае отива ли Груевски в затвора, предаде БТА.

Той е осъден по така нареченото дело "Танк", че е оказал незаконно влияние за покупката на луксозен правителствен мерцедес за 600 000 евро. Съдът частично прие жалбата на осъдения за извършването на покупката - бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, и намали присъдата му с две години на четири години и шест месеца.

Никола Груевски управлява Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупцията. Емблема на тази корупция беше закупуването на супер скъпа лимузина Мерцедес за около 600 хиляди евро, което възмути македонското общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във