Банкеръ Daily

Володимир Зеленски:

Никой не може да прогнозира колко ще продължи войната

Украинските въоръжени сили правят всичко по силите си, за да прогонят руските нашественици. "Никой (обаче) не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

"Това, за жалост, ще зависи не само от нашите хора, които вече дават своя максимум. Това ще зависи от нашите партньори, от европейските страни, от целия свободен свят", каза украинският президент в традиционното си нощно  видеообръщение към нацията.

Зеленски изрази благодарността си към всички, които работят за засилване на санкциите срещу Русия и за увеличаването на военната и финансовата подкрепа за Украйна. "А за западните страни това не е просто разход, тук става въпрос не за счетоводство, а за бъдещето", подчерта той.

Зеленски обяви, че украинските сили вече са свалили 200 руски бойни самолета от началото на войната. Той спомена за тежки загуби на Русия в танкове, бронетранспортьори, хеликоптери и дронове. Неговите твърдения не може да бъдат проверени по независим път.

"И за какво е всичко това? За да може статуята на Ленин да остане малко повече във временно окупирания Геничевск. Няма и не може да има друг резултат за Русия", заяви украинският президент.

Статуята на Ленин в Геничевск - град в южната украинска Херсонска област - бе възстановена от руската армия миналия месец, отбелязва АП.

Зеленски каза, че украинските сили напредват, като са си върнали вчера шест населени места.

На фона на ожесточените сражения в Донбас и Киев, и Москва заявиха вчера, че преки преговори за слагане на край на войната са възможни само при определени условия, отбелязва ДПА.

Украинският президент каза пред италианската държавна телевизия РАИ, че е готов да преговаря с руския си колега Владимир Путин, "но само с него, без посредник и само при условие за диалог, а не под ултиматум". Украинското общество сега не гледа с добро око на такава среща на върха, добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Русия, че среща между двамата президенти е възможна само ако Москва и Киев постигнат някакво предварително споразумение.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон се опитва напразно да диалогира с руския си колега Владимир Путин, заяви Володимир Зеленски. 

Той добави, че не е правилно това, че френският президент е готов, според него,  да прави дипломатически отстъпки на Русия.

"Не трябва да търсим спасителен изход за Русия и Макрон го прави напразно", заяви Зеленски пред италианската държавна телевизия РАИ Уно. "Зная, че той искаше да постигне резултати в посредничеството между Русия и Украйна, но нямаше такива", допълни той. "Докато Русия самата не поиска и не разбере, че има нужда от край на войната, тя няма да потърси никакъв изход", допълни той.

В понеделник Макрон заяви, че, за да се сложи край на войната, водена в Украйна от руската армия, мирът трябва да се установи, без унижаване на Русия.

Според Зеленски обаче Макрон няма нужда да прави дипломатически отстъпки на Русия сега. Той добави, че този подход да се спаси реномето  на Путин в момент, в който руснаците се опитват все още да поемат контрола върху юга и изтока на Украйна не е много коректен.

"Президентът на Републиката никога не е обсъждал нищо с Владимир Путин без съгласието на президента Зеленски. Той винаги е казвал, че украинците решават сами условията на преговорите си с руснаците", обяви днес Елисейският дворец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във