Банкеръ Daily

Свят

Никога не питайте германец колко му е заплатата

Днешните млади германци предпочитат сами да диктуват условията на работодателя си, смятат началника по-скоро за наставник, стремят се към добър баланс между служебния и личния живот, но пък в работата изобщо не се боят от натоварване и отговорности.

Германците не обичат да разговарят с непознати за личния си живот, за религия, за политически възгледи. А пък да питаш за заплатата - това не бива да се прави дори с най-близки приятели. „Само рибите са по-мълчаливи“, „Последната тайна“, „Тема-табу“ - под такива заглавия медиите публикуват статии, посветени на обвитата в мълчание тема за доходите. Но младото поколение гледа другояче на въпроса, пише Дойче Веле.

Днешните млади германци предпочитат сами да диктуват условията на работодателя си, смятат началника по-скоро за наставник, стремят се към добър баланс между служебния и личния живот, но пък в работата изобщо не се боят от натоварване и отговорности. И, разбира се, се чувстват у дома си в социалните мрежи и в интернет.

За „поколението У“ или „милениълите“ Ханс-Карл фон Хюлзен от консултантската фирма „Кинбаум“ казва: „Те се отнасят по различен начин към личните си данни, а в социалните мрежи обсъждат дори най-интимни въпроси. Тъй че защо пък да не си говорят и за заплати?“

Дори има сайтове като Gehaltsreporter.de, Gehaltsvergleich.com или Lohnspiegel.de. На тези сайтове можете не само да намерите списъци с най-добре платените специалности, но и да сравните своята заплата със заплатите на хора от други фирми, които вършат същата работа.

Подир младите вече тръгват и по-възрастните. Едно международно изследване, проведено от дигиталната трудова борса Monster.de, показва, че напук на очакванията германците говорят за заплатите си много по-охотно от американците, например. 64% от германците и едва 25 на сто от американците без притеснение посвещават своя събеседник във „великата тайна“ колко печелят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във