Банкеръ Daily

Американска асоциация за етика:

Ники Хейли получавала неправомерно подаръци

Асоциация за насърчаване на етиката в американската политическа класа заяви ден преди оставката на Ники Хейли, че постоянният представител на САЩ в ООН е получавала неправомерно подаръци, предаде Франс прес.

Вчера Хейли за всеобща изненада обяви, че подава оставка от поста. Единственото обяснение, което тя даде за решението си, беше, че иска "да направи почивка" и увери, че не възнамерява да се кандидатира на президентските избори през 2020 г.

В понеделник асоциацията "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" в писмо до генералния инспектор на Държавния департамент е поискала разследване, за да се установи дали Хейли е спазвала "правилата за подаръците от лица извън правителството".

Според тази организация Хейли и съпругът й са приели през 2017 г. седем безплатни полета с частни луксозни самолети от трима бизнесмени от щата Южна Каролина, на който Хейли беше губернатор, преди да влезе в администрацията на Тръмп. Според асоциацията става дума за обща сума от "десетки хиляди долари".

В същата година Хейли е приела билети за баскетболни мачове на обща стойност 19 558 долара.

Президентът Доналд Тръмп междувременно заяви, че обмисля да номинира бившата си съветничка Дина Пауъл за следващ постоянен представител на САЩ в ООН и отхвърли спекулациите, че би предложил дъщеря си Иванка за този пост, предаде Ройтерс.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп заяви, че подалата оставка от този пост Ники Хейли ще му помогне да избере приемника й.

През първата година от управлението на Тръмп Дина Пауъл беше заместник-съветник за националната сигурност по стратегическите въпроси и игра важна роля в дипломатическите усилия за Близкия изток. По-рано тази година тя се върна в банката "Голдман сакс", където е работила на висок пост повече от десетилетие. Пауъл е била и високопоставен служител в Държавния департамент при управлението на на президента Джордж Буш.

Спекулации, че Иванка Тръмп може да получи поста се появиха, след като Хейли похвали нея и съпруга й Джаред Къшнър при обсъждането на оставката си в Овалния кабинет. Тръмп обаче заяви, че въпреки че Иванка би се справила страхотно като посланик на САЩ в ООН, той би бил обвинен в непотизъм, ако я избере.

Facebook logo
Бъдете с нас и във