Банкеръ Daily

Свят

Нигерийката Амина Мохамед ще замества Гутериш в ООН

Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутереш обяви вчера, че нигерийката Амина Мохамед ще бъде негов заместник, предаде Асошиейтед прес.

Той каза още, че управленският му екип ще е съставен изцяло от жени.

Португалският експремиер и бивш  Върховен комисар на ООН за бежанците встъпва в длъжност на 1 януари, когато ще е изтекъл и вторият мандат на сегашния генерален секретар - Бан Ки Мун.

Гутереш, който стигна до поста в конкуренция с няколко дами, включително две българки, бе обещал по-рано, че равнопоставеността на жените и мъжете ще бъде негов приоритет. (Амина Мохамед не беше сред претендентките за пост №1 в организацията.)

Той съобщи вчера, че началник на канцеларията му ще бъде бразилската дипломатка Мария Луиза Рибейро Виоти, а бившата южнокорейска дипломатка Кан Кюн Ва ще поеме новосъздадения пост на специален политически съветник.

Гутериш поясни, че е избрал трите "високо компетентни жени заради внушителния им опит в областта на международните работи, развитието, дипломацията, човешките права и хуманитарната дейност".

Тези назначения са основата на моя екип, който ще продължа да изграждам, спазвайки обещанията си за паритет на жените и мъжете и географско разнообразие, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във