Банкеръ Daily

Свят

Нидерландска принцеса се отказа от годишната издръжка от 1.6 млн. евро

Катарина-Амалия, принцеса на Оранж

Нидерландската кронпринцеса Катерина-Амалия е взела решение да се откаже от годишната държавна издръжка в размер на 1.6 млн. евро по време на обучението си във висшето училище. Тя е заявила това в писмо до министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Ден по-рано стана известно, че 17-годишната принцеса е завършила с отличие средното си образование. До този момент тя заявяваше, че след получаването на дипломата иска да отдели една година на това да пътешества, а после да продължи обучението си.

След 18-годишна възраст, като първа в линията за наследяване на престола на Нидерландия (след баща си, крал Вилем-Александър Нидерландски), на нея й се полага държавна издръжка в размер на 1.6 млн. евро. От тази сума 300 хил. евро е постоянният й доход, един вид заплата, а останалите 1.3 млн. евро са като компенсация за направените разходи.

В писмото си до премиера Амалия отбелязва, че се чувства  неудобно заради издръжката, която тя трябва да започне да получава от 7 декември 2021 година, "тъй като може да предложи твърде малко срещу това и тъй като на другите студенти ще им е по-трудно, особено в тези неопределени времена, предизвикани от пандемията от коронавирус". "Затова аз ще връщам в държавната хазна моя доход до момента, докато не завърша обучението си", подчертава тя. "В допълнение, тъй като нямам високи разходи по своята позиция на принцеса на Оранж, аз също така ще връщам и средствата, предназначени за компенсация на разходите".

Премиерът в отговора си на това писмо заявява, че "разбира взетото решение и уважава личните мотиви". "Желая Ви хубави дни през тази една година и мъдрост при избора на областта, в която ще продължите своето  образование", подчертава Рюте.

Това е първият случай в историята, когато член на кралската династия в Нидерландия се отказва от дължимата за нея или за него издръжка.

 

Кралство Нидерландия 

(на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само Нидерландия (Nederland) е държава, конституционна монархия, разположена в Северозападна Европа и включваща също територии извън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се разбира страната – само европейската част на държавата (която граничи на север и запад със Северно море, на юг с Белгия и на изток с Германия), докато с пълното име Кралство Нидерландия се обхваща цялата държава, тоест страната заедно с отвъдморските територи.

Вилем-Александър Нидерландски (на нидерландски: Willem-Alexander der Nederlanden), пълно име Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд (на нидерландски: Willem-Alexander Claus George Ferdinand) е крал на Нидерландия, най-голям син на кралица Беаткрикс Нидерландска и принц Клаус ван Амсберг.

На 2 февруари 2002 г. принц Вилем-Александър се жени за Максима Серути - аржентинка с испано-италиански произход. Двамата имат три деца, като най-голяма е принцеса Катерина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, родена на 7 декември 2003 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във