Банкеръ Daily

Свят

Нидерландия въведе петседмична пълна карантина

Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно.

Нидерландското правителство въведе от полунощ по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Те ще са в сила от 15 декември до 19 януари 2021 г., съобщиха от пресслужбата на МВнР.
С новите мерки се затварят всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост - хранителни магазини, бакалии, химическо чистене, аптеки, дрогерии.

Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (румсървис). Затворени са и всички заведения от кетъринг-индустрията.
Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно.

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения.  

Нидерландските власти са променили препоръчителната карантина (strongly advisable)  в домашни условия  от 14 на 10 дена за гражданите, пристигащи от Република България в Кралство Нидерландия. Също така, не се препоръчват пътувания до България с цел туризъм, с оглед на влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на COVID-19.

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани.
Нидерландските власти прилагат и въведената на ниво ЕС забрана за влизане на територията на Нидерландия за несъществени пътувания на граждани от трети страни.
При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (в т.ч. и от България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия има силно препоръчителен характер, като евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно карантиниране.

В допълнение, считано от 18 ч. на 15 декември 2020 г. нидерландското правителство въвежда изискването за представяне на негативен PCR-тест за COVID-19 със някои категории граждани, пристигащи от трети страни, които не са в Списъка на ЕС за епидемиологично безопасни страни (EU List of Epidemiologically Safe Countries Amid COVID-19). От това изискване са освободени нидерландски граждани, гражданите на ЕС (в т.ч. и български гражданите) и на страните от Шенгенското пространство, някои категории членове на техните семейства, както и притежатели на дипломатически паспорти.

Изисквания към PCR-теста за Sars-Cov-2/COVID-19:
-    Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, и трябва да съдържа детайли на лабораторията, я която е направен;
-    Имената на резултата от теста трябва да съвпадат с паспортните данни на пътника;
-    Тестът трябва да бъде направен максимум до 72 часа преди пристигането в Нидерландия;
-    Тестът трябва да бъде направен преди отпътуването от страната на произход;
Резултатът от теста трябва да бъде представен на хартиено копие преди качването на борда на въздухоплавателното/морското превозно средство или при пристигането в Нидерландия.

Пътниците, пристигащи в Нидерландия от високо рискови с оглед на разпространението на COVID-19 зони (в т.ч. и България към момента), могат да се подложат на безплатно тестване за наличие на коронавирус. Тестови център е изграден на летище „Схипхол“ (Амстердам), като той е предназначен специално за пристигащи в Нидерландия граждани, но не и за такива, отпътуващи от Кралството. 

 

Нидерландия

е сред страните в ЕС, с които имаме над два милиарда лева стокообмен. За деветте месеца на тази година той е на стойност 2.89  млрд. лева. Има увеличение на износа от България към тази страна - с 5.8%, като той е в размер на 1.12 млрд. лева. Повишение има и при вноса на стоки от Нидерландия - с 4.5%, и е за 1.77 млрд. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във