Банкеръ Daily

Свят

Нидерландия ще има правителство след 9 месеца преговори

Нидерландски партии заявиха днес, че са постигнали споразумение, позволяващо на служебния министър-председател Марк Рюте да състави своето четвърто поред правителство почти девет месеца след парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Управляващата коалиция ще включва четирите партии, които са на власт от 2017 г. Коалиционните преговори обаче бяха най-дългите в историята на страната, като продължиха рекордните 271 дни, след като изборите през март не излъчиха категоричен победител.

Рюте е премиер от 2010 г. и сега е най-дълго управлявалият лидер в Европейския съюз заедно с унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Народната партия за свобода и демокрация на Рюте се нареди на първо място на парламентарните избори, но спечели едва 22 процента от гласовете и има нужда от подкрепата на партиите "Демократи-66", Християндемократически призив и Християнски съюз, за да си осигури мнозинство в парламента.

Очаква се коалиционното споразумение да бъде подробно представено в сряда, а после Рюте вероятно ще бъде натоварен със задачата да състави правителство, което би трябвало да встъпи в длъжност до началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във