Банкеръ Daily

Свят

Няма споразумение за фонда за икономическо възстановяване и бюджетната рамка до 2027 г.

Първият ден от срещата на върха на Европейския съюз приключи без резултат след близо 14 часа маратонски преговори, съобщава ДПА.

Лидерите на страните от Европейския съюз не постигнаха споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 година.
Срещата на върха на 27-те в Брюксел ще бъде възобновена днес в 11 ч. (12 ч. българско време).

Новината бе потвърдена в Туитър от говорител на Европейския съвет, цитиран от ДПА.

"В труден момент от преговорите сме, с блокаж по въпроса за управлението на възстановителния план. Чакаме да видим дали има възможно решение", каза неназован дипломат малко преди края на първия ден от срещата.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е поискал една страна членка да има право да блокира отпускането на средства от възстановителния фонд на държави, които не изпълняват необходимите реформи, съобщава Ройтерс.

Австрия пък отхвърля възстановителния план в сегашния му вид, обяви канцлерът Себастиан Курц.

Лидерите на страните членки на ЕС са се събрали, за да приемат план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и дългосрочния бюджет на съюза за периода 2021-2027 г., който е в размер на 1.074 трилиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във