Банкеръ Daily

Свят

Няма шанс скоро да отслабят карантината в Германия

Германският здравен министър Йенс Шпан

Германски официални представители днес попариха надеждите, че икономически болезнената частична карантина ще бъде вдигната бързо в края на ноември, след като темповете на ръст на заразените продължават да се увеличават. 

Денонощният брой на новозаразените в Германия достигна днес рекордните 23 542 души, което е с близо 1700 повече спрямо вчера. С това общият брой на заразените в страната достигна 751 095, съобщи институтът "Роберт Кох".

"Както вървят нещата в момента, не можем да очакваме каквито и да било мерки да бъдат облекчени в понеделник", каза на редовна пресконференция говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Национални лидери и ръководители на провинциите предстои да се срещнат в понеделник, за да обсъдят дали затварянето през ноември на всички фитнес зали и развлекателни обекти е забавило разпространението на заразата.

Публикуван днес доклад на германското министерство на икономиката посочва, че възобновената карантина за "прекъсване на веригите", целяща достатъчно забавяне на разпространението за избягване на претоварването на болниците и въвеждането на схеми за проследяване на контактите, вече нанася удар по най-голямата икономика в Европа.

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че е още много рано да се каже дали рестрикциите ще трябва да бъдат продължени след ноември.

"Всъщност е много рано да се прави оценка", каза министърът пред телевизия А Ер Де и добави: "През следващите няколко дни ще видим, дали мерките водят до истинска промяна".

Тържествата през зимата като служебните коледни партита, празнуването на рождени дни и сватби вероятно ще бъдат отменени, каза Шпан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във