Банкеръ Daily

Свят

Няма пострадали българи от торнадото в Чехия

Сн. Ройтерс

След отправено запитване българското посолство в Прага получи потвърждение от Регионалния директорат на полицията за района на Южна Моравия, че няма данни за пострадали български граждани след тежката буря с торнадо. В посолството ни не са получавани сигнали за съдействие от наши сънародници, съобщиха от МВнР.

Мисията продължава да следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

Необичайно торнадо удари в четвъртък Югоизточна Чехия, като според спасителните служби е взело най-малко четири жертви и е нанесло сериозни материални щети. 

Мнозина от пострадалите са ранени от градушката, изсипала се в региона - ледените зърна са били колкото топка за тенис, добави тя.

Общо към 150 души може да са ранени според първоначални данни на противопожарната служба. От стихията са пострадали близо 300 души, а 32 000 семейства са останали без ток, съобщи по-рано националната телевизия.

В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и автобуси са преобърнати.

Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията, каза вътрешният министър Ян Хамачек. Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.

По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.
По думите на Кропачкова на чешките специалисти помагат и техни колеги от Словакия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във