Банкеръ Daily

Свят

Няма лесни начини за решаване на проблемите между Китай и САЩ

Малко след търговските консултации между Китай и САЩ, Тръмп отново заплаши, че ще повиши с 10% митата за китайските стоки на обща стойност 300 милиарда. Според Пекин поведението на САЩ нарушава сериозно споразумението между лидерите на двете страни по време на срещата им в Осака. Китайските власти обявиха, че ще предприемат необходимите мерки, за да защитят своите интереси.

"Засилването на натиска по време на преговори е обичайно поведение на САЩ, но досега то нямаше ефект върху китайската позиция, а напротив – вреди на възможностите, които идват с възстановяване на консултациите и няма да е полза за разрешаването на спора", се казва в официална позиция, цитирана от China Radio International.

Доналд Тръмп пък обяви в четвъртък, че ще наложи допълнителни наказателни мита върху китайския износ.

„Мислехме, че сме се договорили с Китай преди три месеца, но за съжаление, Китай реши да предоговори сделката преди подписването. Съвсем наскоро Китай се съгласи да купува селскостопанска продукция от САЩ в големи количества, но не го направи”, посочи Тръмп.

Американският президент обвини Китай и за опиоидната криза в САЩ. „Освен това приятелят ми Си каза, че ще спре да продава фентанил на САЩ - това така и не се случи и много американци продължават да умират!”. На това обвинение Пекин отговори, че Тръмп трябва да контролира американските фармацевтични компании, а не да търси врагове отвън. 

Търговските преговори продължават и междувременно САЩ ще започнат от 1 септември да облагат с малка допълнителна тарифа от 10% останалите стоки и продукти за 300 милиарда долара, идващи от Китай. "Това не включва 250-те милиарда долара, които вече са тарифирани на 25%. Очакваме с нетърпение да продължим нашия позитивен диалог с Китай относно всеобхватна търговска сделка и смятаме, че бъдещето между нашите две страни ще бъде много светло", коментира американският президент. 

През юни на срещата на Г-20 в Осака, Си Дзинпин и Доналд Тръмп се договориха за възстановяване на търговските консултации, благодарение на което представителите на двете държави отново седнаха на масата за преговори. На 30 и 31 юли в Шанхай се проведе 12-ият кръг от търговско-икономическите консултации между Китай и САЩ. Представителите на двете държави обявиха, че са се договорили да облекчат процедурата по закупуването на американски селскостопански продукти от китайската страна и създаването на благоприятни условия за сделки от страната на САЩ. Явно, въпреки успешната среща, резултат не е постигнат. 

Заради търговските спорове китайската икономика е изправена пред повишен натиск. Същевременно износът от Китай за САЩ е намалял с 2,6%, но вносът оттам е спаднал с 25,7%. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във