Банкеръ Daily

Свят

Няма консенсус за "Северен поток 2"

Между страните от ЕС няма консенсус да се даде на Европейската комисия мандат за преговори с Русия по плановете й за нов газопровод към Германия "Северен поток 2", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Юнкер подчерта, че не очаква да се постигне компромис по този въпрос в следващите месеци.

"Европейската комисия обаче продължава да смята, че ще е полезно да й се възложи мандат за преговори с Русия", добави Юнкер на пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет.

Изграждането на газопровода “Северен поток-2“ застрашава енергийната сигурност на Европа, заяви полският премиер Беата Шидло в Брюксел.

“Продължаването на тази инвестиция заплашва не само енергийната независимост на цяла Централна и Източна Европа, но и подкопава енергийната сигурност на целия регион“, каза Шидло.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че се опитват да попречат на Русия да прокара нови енергийни трасета - “Южен“ и “Северен поток“, макар че диверсификацията на доставките на газ е икономически ефективна, полезна за Европа и служи за укрепване на сигурността.

Представители на германски компании изразиха преди няколко дни пред Путин желание да продължат да участват в проекта "Северен поток".

Компаниите, които така или иначе са включени в "Северен поток" изразиха намерението си да продължат, каза говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

Той добави, че германските фирми са изразили надежда нищо да не попречи на проекта - нито външни фактори, нито изкуствено и не конкурентно наложени.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във