Банкеръ Weekly

Свят

Няма изход от италианската каша

Президентът Матарела разчита на помощ свише.

Проведените в началото на март парламентарни избори в Италия не излъчиха категоричен победител и страната все по-уверено върви към извънреден вот, след който популистки политически сили да поемат властта.

Луиджи ди Майо, ръководител на антисистемното движение "Пет звезди", и Матео Салвини, лидер на антиимигрантската Северна лига, която е участник в дясна коалиция, настояват за провеждане на избори през юли, след като усилията за формиране на правителство удариха на камък. Ръководителите на двете конкуриращи се популистки политически сили се срещнаха в Рим на 7 май за първи път след вота на 4 март, макар че през последните седмици поддържат активни контакти. И макар че партиите им се стягат за предстоящата надпревара, срещата им подсказва за възможност за сътрудничество след бъдещия вот, особено ако се представят още по-добре и ако позициите им са изравнени.

Този, който се опитва да ги спре, е президентът Серджо Матарела. Седемдесет и шест годишният бивш конституционен съдия, който през 2015-а стана държавен глава с подкрепата на лявоцентристката Демократична партия, търси в парламента подкрепа за съставянето на "неутрално правителство". Матарела заяви на 7 май, че иска да избегне ново явяване пред урните през тази година, а един неутрален кабинет, воден от непартийна фигура и включващ министри технократи, избрани от него, ще даде на съперничещите си формации достатъчно време да изчистят различията си и евентуално да се споразумеят за коалиционно управление.

Ако това не стане, новите избори през юли или октомври ще са неизбежни с всички негативни последици, които ще донесат, изтъкна Матарела. Избирателната активност може да пострада през лятото, а вот през есента ще предизвика тревога на финансовите пазари. Страната ще бъде принудена да отложи приемането на бюджета за 2019-а и така няма да бъде спряно болезненото повишаване на ДДС, планирано за последните месеци на годината.

Печелившият от политическата неяснота засега е Матео Салвини. Подкрепата за Северната лига се е увеличила на 24 на сто в сравнение с изборите през март, когато получи 17.4% от гласовете. "Пет звезди" продължава да е най-популярната отделна партия, но подкрепата й е намаляла с половин процент - до 32.2 на сто, докато предвожданата от Северната лига дясна коалиция се е качила от 37.1 на 38.5 процента. Разликата в покачването на коалицията и на Лигата се обяснява с това, че формацията на Салвини краде от гласовете на съюзника си Силвио Берлускони, чиято "Форца Италия" рязко се срива. При положение че и Демократичната партия стои на 19-те си процента от март, съществува риск при нови избори да се повтори безизходната ситуация, при което страната да стане практически неуправляема.

Един от важните фактори за безизходицата от последните месеци е лоялността на Матео Салвини към Силвио Берлускони. Макар че и "Пет звезди", и Северната лига показаха готовност да сключат управляващ съюз, Ди Майо настояваше това да стане без участието на 81-годишния експремиер, когото движението му смята за един от символите на корумпираната политическа класа в Италия. Самият Ди Майо показа, че сключването на коалиция му се струва невъзможно, защото "Салвини няма да се отлепи от Берлускони".

Берлускони обаче направи крачка, която позволява измъкване от политическата безизходица. С изненадващо изявление на 9 май той даде зелена светлина за евентуално споразумение за коалиция между Лигата и "Пет звезди". Бившият премиер каза, че неговата партия не би подкрепила кабинет с "Пет звезди", но ако Лигата се споразумее с тях, това няма да сложи край на съюза й с "Форца Италия". Сметките показват, че и без неговата подкрепа двете популистки сили ще съберат достатъчно гласове за формиране на кабинет. Но дори и това да не стане сега и да се премине към предсрочни избори, преминаването на властта в ръцете на популистите изглежда неминуемо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във