Банкеръ Daily

Румънската министърка на вътрешните работи:

Няма единодушие в Съвета по правосъдие на ЕС за присъединяване на България към Шенген

Кармен Дан

Румънската министърка на вътрешните работи Кармен Дан заяви, че в момента няма единодушие в Съвета по правосъдие и вътрешни работи за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщава агенция Аджерпрес.

Кармен Дан участва днес в последния Съвет по правосъдие и вътрешни работи под румънското председателство на ЕС, отбелязва агенцията.

"Гласуване за разширяване на Шенгенското пространство чрез присъединяване на Румъния и България се прави при единодушие в Съвета по правосъдие и вътрешни работи. За съжаление, сега няма такова единодушие. Припомням тук публичното изявление на холандския премиер, който на 9 май, на срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу, обяви пред румънски журналисти, че не сме готови за присъединяване. Също на срещата в Сибиу, където се дискутира бъдещето на ЕС, темата Шенген отсъстваше от дневния ред, което прави очевидно това, че големите европейски сили нямат интерес и не са готови за разширяване на Шенгенското пространство", написа днес във Фейсбук румънската вътрешна министърка.

Кармен Дан посочва, че румънското председателство е тествало позицията на страните членки по въпроса за разширяване на Шенген както на неформалния Съвет в Букурещ, така и във формата КОРЕПЕР (политическият орган, в който посланиците на страните членки обсъждат темите, които ще влязат в дневния ред на Съвета), и три държави не са подкрепили присъединяването. Румънската вътрешна министърка припомня, че в момента Шенгенското пространство не функционира в цялост и че е въведен контрол по някои вътрешни граници, като даде пример с границите между Франция и Германия, Австрия и Германия, Швеция и Дания, Италия и Франция, и др.

Кармен Дан припомни, че Румъния е изпълнила всички технически условия за присъединяване и че МВР работи в момента сякаш Румъния е член на Шенгенското пространство, тоест граничните проверки спазват същия регламент, Румъния има достъп до базата данни и подава сигнали в нея, обменя информации, участва в мисии на Фронтекс и пр.

Решението за присъединяване е изключително политическо и може да бъде взето в резултат на политически стъпки на всички нива - на президентстко и правителствено, отбеляза още Кармен Дан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във