Банкеръ Daily

Свят

Няма движение на кораби с украинско зърно в Черно море

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес.

"СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври", посочва центърът в разпространено тази нощ изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

СКЦ, който обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, съобщи, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърното Амир Абдула е бил уведомен вчера от руската делегация за опасенията ѝ и е информирал за тях турската и украинската делегация.

За момента няма официална реакция на Анкара на съобщението. Снощи източник от сферата на сигурността е казал пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението. "СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи", допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН. 

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства.

СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул.

Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна е възмутително, заяви пред репортери президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Байдън нарече решението "напълно възмутително" и заяви, че то ще доведе до повече глад. "Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос", каза американският президент пред репортери в щата Делауер.

Руският посланик във Вашингтон разкритикува днес САЩ за, както той каза, неверните твърдения за решението на Москва да прекрати участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за износа на зърно през Черно море, предаде Ройтерс.

"Реакцията на Вашингтон на терористичното нападение на пристанището в Севастопол е наистина възмутителна", заяви посланик Анатолий Антонов в "Телеграм". "Не видяхме някакви признаци на осъждане на безразсъдните действия на киевския режим", отбеляза той. "Всички индикации, че британски военни специалисти са замесени в организирането на масирания удар с дронове, са пренебрегнати", допълни посланикът.

Великобритания отхвърли твърденията на Русия като лъжливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във