Банкеръ Daily

Свят

Няма данни за пострадали българи от експлозията в Бейрут

Към 5 август посолството на България в Ливанската република не е получавало информация за пострадали от взрива в Бейрут на 4 август български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Консулската служба при посолството функционира в нормален режим и е в готовност да окаже евентуално съдействие на нуждаещи се от помощ наши сънародници. За контакт може да бъде използван телефон 00961 5 452 883, както и електронни адреси [email protected] и [email protected]

Служителите на посолството остават на разположение за съдействие на всички нуждаещи се български граждани.

Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като над 100 души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия, опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си. 

Взривът причини смъртта на най-малко 100 души, ранените са над 4000. Експлозията бе усетена в целия град, огромен облак дим се издигна над пристанището.

Президентът Мишел Аун заяви, че трагедията се дължи на 2750 тона амониев нитрат, съхраняван без нужните предпазни мерки в склад.

Амониевият нитрат се използва за наторяване в земеделието и е експлозив. Аун свика спешна среща на кабинета и обяви 3-дневен траур, който започва от днес.

Експлозията избухна вчера около 18 часа след пожар на пристанището.

Очевидец разказа, че е видял пожара, но не е очаквал взрива. „Изгубих слуха си за няколко секунди, знаех, че нещо не е наред и изведнъж всичко бе засипано със стъкла“, заяви Хади Насрала пред Би Би Си. Мощният взрив е бил усетен дори в Кипър, който се намира на 240 км.

Здравният министър Хамад Хасан заяви, че на сектора му липсват легла и оборудване за лечение на пострадалите в критично състояние. Той допълни, че голям брой деца са спасени, но се опасява, че броят на жертвите ще расте.

Води се разследване, за да бъде установено какво точно е предизвикало трагедията. Амониевият нитрат е бил съхраняван в склад след разтоварването си на пристанището през 2013 г.

Съболезнования на ливанските си колеги изказаха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във