Банкеръ Daily

Свят

Няма да сертифицират Nord Stream 2 през първото полугодие на 2022 г

От Федералната мрежова агенция на Германия отбелязват, че решението за сертификация на оператора на "Северен поток - 2" няма да бъде взето през първата половина на 2022 година. Това заяви в четвъртък шефът на регулатора Йохен Хоман.

"Разбира се, компанията Nord Stream 2 AG е започнала реорганизацията, за което ние бяхме уведомени. В тази връзка ние спряхме процеса на сертификация", е отбелязал той. "Спирането означава, че процесът ще бъде продължен тогава, кагато документацията бъде представена във вид, който да позволи тя да бъде проверена... Засега тя не е при нас", е казал Хоман, който подчертава, че представянето й "зависи от Nord Stream 2 AG".

"Така че когато това стане и само, когато документите дойдат при нас, отново ще започнем обратното броене за периода на проверка. Да се прогнозира кога това ще стане е сложно", казва шефът на регулатора. "После решението ни ще бъде предоставено на Европейската комисия, която също ще има нужда от време, за да приключи проверката. А това  означава, че решение няма да има през първата половина на 2022 годана", прогнозира Хоман.

За да започне изпомпването на природен газ, операторът на "Северен поток - 2" трябва да получи одобрението на германския регулатор. Сега сертификацията е спряна, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, чиято щаб квартира е в Швейцария, а трябва да регистрира дъщерна фирма в Германия.

От Федералната мрежова агенция на Германия обявиха, че "се спира сертификацията на Nord Stream 2 AG като независим транспортен оператор" заради изясняване на въпроси относно организационно-правен характер. "В резултат на проверка на документите в агенцията стигнахме до извода, че сертификацията на оператора на тръбопровода Nord Stream 2 може да се  разглежда само в случай, че операторът има правна форма в съответствие с германското право", се казва в съобщението. Процесът на сертификация ще се възобнови, когато операторът, който е със щаб квартира в швейцарския град Цуг, прехвърли основния капитал на компанията, която е ангажирана с тръбопровода, в собственност на немска дъщерна фирма, са отбелязали от регулятора.

Руската страна неведнъж е подчертавала, че "Северен поток - 2" е търговски проект и той се реализира съвместно с европейски партньори. Москва също така заявява, че никога не е използвала енергоресурсите като инструмент за натиск.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във