Банкеръ Daily

Ердоган:

Няма да се оставим на милостта на спечелилите Втората световна война

Ердоган заяви наскоро, че неговата партия планира да публикува своя проект за нова гражданска конституция в началото на 2022 г.

Реформите на ООН и други международни организации са неизбежни, сегашната им структура, която не отчита правата и интересите на редица държави, е безполезна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на форум. 

Президентът подчерта, че при решаването на глобални проблеми е необходимо да се вземе предвид мнението на всички държави, а не само на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Според него бъдещето на човечеството „не може и не трябва да бъде оставено на милостта на шепа страни, спечелили Втората световна война“.

"Реформите на ООН и други международни структури са неизбежни. Сегашната система, в която ислямският свят няма достатъчно права, а интересите на страните от Африка, Латинска Америка и Южна Азия са игнорирани, е безсмислена. Организацията се формира  след  Втората световна война, а сега не отговаря на съвременните предизвикателства, не може да осигури мир и справедливост, и е обречена да породи нови кризи“, каза Ердоган, цитиран от  РИА Новости.

Според него пандемията от коронавирус показа уязвимостта на здравните системи на най -развитите страни. При тези условия развиващите се страни останаха сами със своите проблеми, добави турският лидер.

В началото на месеца  Ердоган призова всички политически партии в парламента да представят своите проекти за нова конституция. Настоящата турска конституция е изготвена след военен преврат през 1980 г. и Ердоган настоява за изработването на нова конституция при гражданско управление.

По-рано тази година турският президент призова всички политически партии да бъдат част от процеса – призив, подкрепен от Партията на националистическото действие (MHP), коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието (AK) в Народния алианс.

Ердоган заяви наскоро, че неговата партия планира да публикува своя проект за нова гражданска конституция в началото на 2022 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във