Банкеръ Daily

Свят

Няма да преговаряме за нашия език и идентичност, отсече Заев

Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че езикът и националната им идентичност не са предмет на преговори и никога няма да бъдат в интервю пред гръцкото ляво издание „Авги“.

"Докато някой се опитва да постави македонския език и македонската идентичност на европейската маса за преговори, ние няма да преговаряме. Изпълнихме всички критерии за отваряне на преговорния процес по глави, получихме безусловна препоръка за започване на преговори, изпълнихме и сега е ред на ЕС да изпълни“, уточни Заев. 

Миналата година София не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС заради говора на омразата и историческите спорове, като оттогава отношенията между двете страни се влошават и няма сигнали за пробив в кризата.

Според него причините за забавяне на пътя към ЕС са двустранни въпроси и като такива не трябва да се обсъждат на масата, на която се разговаря за присъединяването на страната на страната към блока.

По-рано Заев разговаря с премиера  на Гърция след икономическия форум в Делфи. Кирякос Мицотакис обяви, че Гърция подкрепя присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Гърция очаква решение на въпроса с България, но без да участва в неговото намиране.

"България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма", коментира македонският премиер  пред гръцкият вестник "Катимерини".

Премиерът обаче е оптимист, че има решение на кризата в отношенията със съседна България. 

"Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външния минисътр Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и е фокусириана върху този процес", каза още Зоран Заев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във