Банкеръ Daily

Димитър Ковачевски:

Няма да правим отстъпки в преговорите с България

Няма да правим отстъпки в преговорите с България, заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и отново повтори, че решението трябва да се основава на европейски ценности, на взаимно уважение между политици, институции и граждани на двете държави.

"Искаме достойно решение. Имаме декларация в парламента, приета от парламентарните партии, която е в основата на позицията на нашия екип за преговори по този спор. Решението трябва да бъде приемливо и за двете страни и за доброто на региона. От началото твърдя, че ни трябва бързо, но не прибързано решение. Бързо, защото от 17 години сме кандидат-член и това може да е разочарование не на политическо ниво, но за гражданите и второ, защото в новите условия, разширението вече е и въпрос на сигурност", каза Ковачевски. 

Той коментира и изявлението на Жозеп Борел, че ако Северна Македония и Албания не започнат преговори до 30 юни, ЕС ще се сблъска със сериозна криза в отношенията си със страните от Западните Балкани, заявявайки, че иска да вярва, че процесът ще стане по-интензивен и от декларации и призиви ще се стигне до организиране на първата междуправителствена конференция.  

Заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич той участва в конференция "Македония 2025", където каза, че европейската интеграция на страната се свежда до говорене за история, което държавите от ЕС оправдават.

"Според мен това е погрешно, защото, когато говорим за история, говорим само за нещо, случило се преди 100-150 години. Това и не може да донесе полза за никого. Затова смятам, че разговорите по теми, които засягат бъдещето на страната, са много важни и всички разговори трябва да се водят на такава основа“, каза Ковачевски. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във