Банкеръ Daily

Свят

Няма да има разхлабване на мерките в Сърбия

Няма да има разхлабване на мерките против разпространението на коронавируса в Сърбия, реши Кризисният щаб в Белград след заседанието си днес, съобщи министър Дария Кисич Тепавчевич, член на Щаба, цитирана от вестник "Новости".

Решението е взето въз основа на факта, че макар ситуацията да е по-стабилна, броят на заболелите остава на високо ниво, каза тя и добави, че не е известно докога мерките ще останат в сила, тъй като не е ясно каква ще бъде епидемиологичната ситуация в следващия период.

Запитана за предстоящата на 18 февруари среща от Лигата на Европа между Цървена звезда и Милан, Дария Кисич Тепавчевич каза, че имайки предвид епидемиологичната ситуация, Кризисният щаб не разрешава разхлабването на каквито и да са мерки, включително възможността срещата да се играе пред публика.

По думите й досега в Сърбия са ваксинирани над 415 000 души и има голям интерес от страна на гражданите да се ваксинират.

Следи се честотата на страничните реакции след ваксинирането и досега е имало три такива случая, налагащи хоспитализация, което е 0,7 на сто на 100 000, каза още тя.

Специалисти от Агенцията по лекарствата и медицинските средства са регистрирали 62 нежелани реакции при пациенти след ваксинация, главно странични реакции след прилагането на препарата на Пфайзер/Бионтех, заяви Павле Зелич от Агенцията за сръбската държавна телевизия. От 409 хиляди ваксинирани са регистрирани 62 случая на нежелани реакции, 35 от тях от Пфайзер/Бионтех, 26 от китайската Синофарм и една от Спутник V. Нежеланите реакции са главно локални - болка, зачервяване, оток, повишена температура, която преминава до три дни, каза Зелич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във