Банкеръ Daily

Свят

Няма да има предсрочни парламентарни избори във Великобритания

И двете камари на британския парламент се събират в Уестминстърския дворец.

Камарата на общините е отхвърлила предложението на британския премиер Борис Джонсън за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, съобщава Ройтерс.

При гласуването то е било подкрепено от 299 депутати при необходими 434 гласа. Против са били 70 депутати. Членовете на опозиционната Лейбъристка партия са се въздържаби от гласуване, с което са осуетили плановете на премиера Борис Джонсън.

Камарата на общините (House of Commons) е Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея и суверена и Камарата на лордовете (Горна камара). И двете камари се събират в Уестминстърския дворец. Камарата на общините е демократично избиран орган, състоящ се от 646 членове (Members of Parliament). Те се избират мажоритарно с относително мнозинство по избирателни райони и заемат постовете си до напускане на парламента (максимум пет години след предишните избори).

Камарата на общините се появява в Англия през 14 век и на практика непрекъснато съществува оттогава. Първоначално тя е с далеч по-малко власт от Камарата на лордовете, но днес законодателната ѝ власт надвишава тази на горната камара. Според Парламентарния закон от 1911 г. властта на Лордовете да отхвърлят повечето законопроекти е сведена до отлагаща власт. Правителството отговаря най-вече пред Камарата на общините; министър-председателя остава на поста си само, докато запазва доверието ѝ. Почти всички министри произлизат от Камарата на общините и, с едно кратко изключение през 1963 г., всички министър-председатели от 1902 година.

Заплатата на член на парламента понастоящем е 63 291 лири. Членовете също имат право на офис разходи (за личен състав, поща, пътуване и пр.) и за членове, които не са от Лондон, за поддържането на дом в Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във