Банкеръ Daily

Шиндзо Абе:

Няма да има олимпиада в Токио и догодина, ако пандемията не приключи

Шиндзо Абе

Ще бъде невъзможно Токио да приеме Олимпийските игри догодина, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе.

Международният олимпийски комитет и японското правителство отложиха игрите, които трябваше да се състоят през лятото, за 2021 година заради пандемията от COVID-19.

С увеличаването на процента на заболяването в световен мащаб и мнението на експертите, които предполагат, че откриването на ваксина е все още далеч, се задават въпроси дали най-голямото спортно събитие може да се отложи допълнително или изобщо да не се проведе.

"Казвахме, че Олимпийските и Параолимпийските игри трябва да се проведат, така че спортистите и зрителите да могат да участват безопасно. Би било невъзможно това да се случи, освен ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна", каза Абе.

Той изказа това мнение в отговор на въпрос от депутат от опозицията дали Токио може да бъде домакин на игрите през следващата година след отлагането на събитието.

Токио потвърди 112 нови заразени във вторник, съобщи националната телевизионна телевизия NHK. Според последните данни заразените с коронавирус са 13 895 души, а 413 са починали. В Токио случаите на заразени са близо 4000.

Тази показатели са доста ниски в сравнение с други държави, но критиците казват, че Япония не прави достатъчно тестове, за да разкрие обхвата на проблема.

"Когато погледнем това, с което се сблъскваме сега, трябва да се подготвим за продължителна битка срещу пандемията. Ще бъдем в тесен контакт с МОК, организационния комитет в Токио и властите в столицата", добави Абе.

Той каза още, че Олимпиадата "трябва да се проведе по начин, който показва, че светът е спечелил битката срещу коронавируса. В противен случай ще бъде трудно да се проведат игрите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във