Банкеръ Daily

Свят

Няма да има нарушения в доставките на газ, обеща Путин

Русия ще продължи без прекъсване доставките на природен газ за световните пазари, обеща днес руският президент Владимир Путин, след като по-рано през деня Германия спря сертификацията на газопровода "Северен поток-2" заради изпращането на руски войски в двата сепаратистки региона в Източна Украйна, предаде Ройтерс. 

Путин призна късно снощи независимостта на т. нар. Донецка и Луганска републики и нареди там да бъдат изпратени войски, отричайки същевременно да има планове за инвазия. Това накара ЕС и САЩ  да обсъждат евентуални санкции. Изявлението на Путин доведе до разпродажба на руски активи и тласна световните цени на петрола до най-високото им равнище от 2014 година.

"Русия има за цел да продължи непрекъснатите достави (на газ), включително на втечнен природен газ, за световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор", заявява Путин в писмено изявление за срещата на върха на членовете на Форума на страните износителки на газ (ФСИГ - GECF) в Доха днес. 

Европа покрива около 40 процента от газовите си нужди чрез доставки от Русия. Германия, най-големият потребител на руски газ и до неотдавна ключов енергиен партньор на Москва в Европа, днес замрази процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток-2". 

Министрите на външните работи на ЕС се очаква да се съберат по-късно днес, за да обсъдят санкционен пакет срещу Русия, състоящ се от четири части, посочи източник от Европейската комисия пред Ройтерс. 

Европейските партньори във финансирането на "Северен поток-2" могат да се обърнат към съдилищата, ако бъдат въведени санкции срещу проекта за 11 млрд. долара, каза по-рано днес руският енергиен министър Николай Шулгинов. 

Русия подкрепя суверенитета на бившите съветски републики, но ситуацията с Украйна е изключение заради външното влияние върху тази страна, заяви междувременно руският президент Владимир Путин по време на разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев, предаде ТАСС.

Путин припомни, че в началото на годината Русия е оказала подкрепа на Казахстан да запази суверенитета си. „Възнамеряваме да продължим да действаме по този начин по отношение на всичките ни съседи. Ситуацията с Украйна е различна и това се дължи на факта, че за съжаление територията на тази страна се използва за създаването на заплахи срещу самата Руска федерация. Въпросът е само в това“, обясни руският президент.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във