Банкеръ Daily

Свят

Няма да има гранична инфраструктура по границата с Ирландия, обеща Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън обяви в телефонен разговор с ирландския премиер Лио Варадкар, че Великобритания на всяка цена ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, съобщава Ройтерс. 

"Предпазният механизъм за ирландската граница трябва да бъде премахнат от евентуална сделка за Брексит. Правителството ще подходи решително и енергично и в дух на приятелство към евентуални преговори и че явно предпочита да напусне ЕС със сделка, но от нея трябва да бъде премахнат предпазният механизъм", заявил Джонсън и обещал на ирландския си колега, че няма да допусне след Брексит да се появи гранична и митническа инфраструктура по границата между Великобритания и Ирландия.

Варадкар е казал, че сделката за Брексит не може да бъде отворена отново и че за момента няма задоволителни алтернативни споразумения. Предпазният механизъм може да бъде заменен в бъдеще от алтернативно споразумение, но досега не са открити и показани задоволителни варианти.

Междувременно бе съобщено, че Джонсън не възнамерява да се срещне с другите лидери на ЕС, докато не се откажат от така наречения Backstop, споразумение за оформяне на границата между Ирландия и британската част - Северна Ирландия. Той също така отхвърля допълнителни предложения за разговори с канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.


    

Facebook logo
Бъдете с нас и във