Банкеръ Weekly

Свят

Няма да има друг Брексит освен "твърд"

Никой не може да върне на Великобритания възможностите, които имаше в ЕС

Гоув и Джонсън се надяват да измъкнат още нещо от ЕС
S 250 19ea0a12 53b2 4db5 9eae 381f0d6a71de

Великобритания реши да напусне Европейския съюз преди четири години (макар че това формално стана на 31 януари тази година), но реално Брексит няма – а само безкрайни преговори. На 31 декември обаче преходният период ще свърши и Брексит най-сетне ще се превърне в реалност.

Преговорите за икономическите отношения между Острова и ЕС са в последна фаза, дори продължиха след изтичането на набелязания срок за споразумение – 15 октомври. Само че вместо да намерят компромис, двете страни вдигнаха залозите. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че излизането на страната му от общността без сделка ще е "добър резултат". Време е Великобритания да се подготви за Брексит без търговско споразумение, тъй като Европейският съюз е "отказал да преговаря сериозно", каза той, а британското правителство стартира кампания под надслов "Времето изтича" в подготовка на бизнеса за напускане без сделка. Британският държавен министър за Брексит Майкъл Гоув пък заяви, че шансовете за постигане на споразумение намаляват поради нежеланието на съюза за компромис и че британската врата остава "открехната" за преговори, но само ако ЕС предложи по-добри условия.

Евросъюзът желае търговска сделка с Великобритания и ще работи до последната минута, за да постигне

справедливо споразумение, но не и на всяка цена,

изтъкна от своя страна заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович след среща с Гоув.

Напрежението е изключително високо. Пререканията между Лондон и Брюксел обаче затъмняват по-голямата картина – а тя е, че независимо от изхода от преговорите, независимо от това дали ще има търговско споразумение или не, Брексит ще е "твърд" – особено за Великобритания.

Това, за което в момента преговарят Лондон и Брюксел, на практика е класическо споразумение за свободна търговия с няколко добавки. То предвижда от двете страни на Ламанша да няма мита и квоти за индустриални стоки и стоки за широко потребление, както и за хранителни продукти. Сключването му е ключово за земеделския сектор на Обединеното кралство, особено за хранителната индустрия и в частност за производството на рибни продукти. Средните тарифи в ЕС за този тип продукция са високи и достигат до близо 25 на сто например за сладкарските изделия.

Но дори и да бъде постигната сделка, тя няма да реши британските проблеми. Споразумението за свободна търговия пак няма да осигури равни условия за британските фирми спрямо европейските им конкуренти на 448-милионния пазар на общността.

Първо, евентуалната сделка не предвижда митническо споразумение, което да предотврати

налагането на тежки процедури за стоките,

преминаващи през границата между Великобритания и ЕС. Това ще затрудни британския производствен сектор, който често разчита на вноса и износа на стоки, заемащи междинни позиции във веригите за доставки на европейския континент. Британското правителство очаква, че може да се наложи камионите да чакат до два дни, за да преминат Ламанша – което е огромно забавяне за стоки, които трябва да бъдат доставени в точно определен момент.

Второ, споразумението няма да отстрани така наречените технически бариери пред търговията. Единният пазар на ЕС не е само митнически съюз – той е подчинен на редица правила, налагащи стандарти за продуктите и безопасността. От януари нататък обаче британските фирми, желаещи да продават производството си на Континента, ще трябва да преминат през отделни проверки дали отговарят на регулациите на общността и да получат нови сертификати. За тази цел много компании, например от фармацевтичната и химическата промишленост, ще трябва да отворят филиали в ЕС. Сред европейските държави вече се наблюдава конкуренция кой да привлече тези филиали на територията си. Големите корпорации ще преодолеят това препятствие, но за много от малките и средни британски предприятия, ориентирани към износ, достъпът до европейския пазар ще се окаже отрязан.

И накрая, независимо дали ще има сделка или не,

най-важният сектор в британската икономика – услугите,

ще бъде най-тежко ударен. Споразумението за свободна търговия едва ли ще осигури на британските компании в тази сфера позициите на европейския пазар, които заема днес.

Британски банки и финансови институции като "Барклейс" и "Лойдс" вече изпратиха писма до хиляди свои клиенти в Европа, в които ги уведомиха, че ще трябва да закрият банковите си сметки заради Брексит. Според тях разходите за отваряне на клонове в Европейския съюз, за да продължават да ги обслужват, просто не си струват. По изчисления на "Ърнст и Янг" 7500 работни места и активи за 1.31 трилиона евро вече са се преместили от Острова на европейския континент.

Много други британски доставчици на финансови услуги просто не знаят какви условия за достъп до пазарите си ще им наложи ЕС от началото на следващата година. От 2021-ва европейският им бизнес фактически ще е в ръцете на общността.

"Става ясно, че ЕС не иска да сключи сделка по модела на тази с Канада, за каквато първоначално настоявахме. Наистина изглежда странно, че след 45 години членство те могат да предложат на Канада условия, каквито не биха предложили на нас", констатира с огорчение Борис Джонсън. Но дори и да бъде постигнато търговско споразумение, то далеч няма да върне на Великобритания онези възможности, които имаше преди излизането си от Европейския съюз. А отговорен за това ще е именно Джонсън.

 

 


Шотландия все повече тревожи Лондон


Докато британското правителство продължава играта на нерви с Брюксел, то не изпуска от очи и един друг сериозен проблем, пред който е изправено: желанието на Шотландия да напусне Обединеното кралство. Фирма, наета от управляващата Консервативна партия, е изпратила до видни представители на Торите, сред които и Майкъл Гоув, меморандум с предложения, чиято цел е да се избегне нов референдум за независимост на Шотландия. В стратегическия документ се предлага още повече от правомощията на британския кабинет да бъдат делегирани на местното правителство в Единбург. В него са формулирани трудностите, пред които са изправени пробритански настроените среди в Шотландия в резултат на Брексит: "Казано накратко, няма достатъчно гласували за Брексит, които да бъдат убедени да гласуват против независимост, така че да компенсират броя на гласувалите против Брексит, които биха подкрепили независимостта". А последните проучвания на нагласите показаха рекордна подкрепа за независимостта сред цели 58 на сто от шотландските избиратели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във