Банкеръ Daily

Свят

Няма да бъдат публикувани мотивите за обиска на имението на Тръмп

Американското министерство на правосъдието се противопостави на публикуването на съдебния документ, който да представи пред обществеността мотивите за претърсването на имението на Доналд Тръмп във Флорида, предадоха световните агенции.

Операцията на федералната полиция в Мар а Лаго породи политическа буря в САЩ. За първи път е случва подобно нещо с резиденция на бивш държавен глава. Привърженици на Тръмп казаха, че става дума за "лов на вещици".

Няколко организации, сред които и медии, поискаха от съдия да публикува документа, в който разследващите обясняват защо е нужен обискът. Но министерството на правосъдието увери, че подобна публикация ще навреди на разследването, което е в ход

В петък по искане на прокурори съдия направи обществено достояние заповедта за претърсване на имота на Тръмп и списък с конфискуваните при операцията документи.

Но за разлика от тогава сега документът, за чието публикуване се настояваше, съдържал поверителни информации за свидетели и техники, използвани от полицията, както и изключително важни за разследването факти, посочва министерството на правосъдието. Публикуването му би могло да навреди на следващите етапи от разследването, като разкрие стратегията на разследващите.

Същевременно дългогодишният финансов ръководител на "Организация Тръмп" Алън Уайсълбърг се очаква още днес да пледира виновен по обвинения за данъчни измами, а процесът срещу се очаква да започне през октомври, предаде Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във