Банкеръ Daily

Свят

Някои страни от ЕС подкрепиха САЩ в спора за подводниците

Премиерът на Дания Мете Фредериксен каза, че иска да предупреди да не се превръщат "конкретни предизвикателства, които винаги ще съществуват между съюзници, в нещо, което не бива да са".

Европейският съюз се колебае дали  да отложи Съвета между САЩ и ЕС за търговия и технологии, който преди това беше приветстван от европейските и американските политици като водеща инициатива за насърчаване на трансатлантическото сътрудничество. Посланиците на ЕС вече отложиха подготовката за Съвета, който трябваше да бъде открит на 29 септември.

Някои от страните-членки пък се колебаят да застанат зад Франция. Германия, Австрия, Ирландия, Италия, Нидерландия и Дания се противопоставят на идеята за отлагане на Съвета по търговия и технологии, каза източник, запознат с въпроса, пред EURACTIV.

Франция реагира рязко на сделката между САЩ, Великобритания и Австралия. В резултат от нея Австралия ще развали договор за милиарди долари за закупуването на френски дизелови подводници и вместо това ще купи американски подводници с ядрено задвижване.

Френското правителство твърди, че е било предадено чрез тази сделка, а във вторник ЕС реши да постави спора начело на политическия си дневен ред.

Дания зае страната на САЩ в спора с Франция за подводниците. Премиерът Мете Фредериксен каза, че иска да предупреди да не се превръщат "конкретни предизвикателства, които винаги ще съществуват между съюзници, в нещо, което не бива да са".

"От опит зная, че американският президент Джо Байдън е много верен на трансатлантическия съюз, заяви тя в сряда. А на въпрос дали тя може да разбере френските критики, Фредериксен отговори: "Не, не мога. Изобщо не ги разбирам".

Дания, която е членка на НАТО, е верен съюзник на САЩ. Тя подкрепи войната в Ирак и поддържаше контингент от около 12 000 военни в Афганистан от 2002 г. до изтеглянето на САЩ тази година.

Германия също отказа да подкрепи Франция в продължаващия дипломатически конфликт със САЩ, Великобритания и Австралия.

Острата реакция на Франция е „разбираема“, каза пред EURACTIV говорителят за външната политика на социалдемократите Нилс Шмид, но подчерта, че „нямаме никакъв интерес от по-нататъшна ескалация и искаме да продължим тясното сътрудничество със САЩ и Австралия“.

В рамките на спора за подводниците Европейският съюз застава на страната на Франция. Външните министри на ЕС обсъдиха темата в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в началото на седмицата и обявиха своята солидарност с френското правителство.

Повече сътрудничество, по-добра координация и по-малко фрагментиране са необходими, за да се постигне стабилност и мир в Индо-Тихоокеанския регион, заяви представителят на ЕС по външните работи Жозеп Борел в понеделник.

Междувременно посланиците на ЕС отложиха предварителните дискусии за новия търговски пакт между ЕС и САЩ на 29 септември в знак на протест срещу споразумението на Вашингтон за ядрени подводници, твърдят двама дипломати. Документ от дневния ред също показва, че разговорите между 27-те пратеници на ЕС са били отложени, но не се посочва причина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във