Банкеръ Daily

Свят

Ниагарският водопад ще свети в цветовете на българското знаме за 3 март

Изглед от кулата Skylon до Ниагарския водопад.

Съвременните технологии ще дадат възможност на българите по целия свят да видят едно уникално събитие в Канада, което е посветено на националния ни празник 3 март - Ниагарският водопад ще бъде оцветен в цветовете на българския трибагреник, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Началото на светлинното шоу е в 22.00 ч. EST (5 ч. сутринта на 4 март българско време). То ще продължи 15 минути и при подходящи атмосферни условия ще може да се наблюдава както от бреговете на Канада (провинция Онтарио), така и от САЩ (щата Ню Йорк).
Празничната програма по повод 3 март ще продължи в 12.30 ч. EST (7.30 ч. сутринта на 4 март българско време) във Ванкувър, когато емблематичната сграда на кметството - Vancouver City Hall, ще бъде озарена от преливащи нюанси на бяло, зелено и червено.
Двете събития ще могат да бъдат проследени пряко във фейсбук страницата на МВнР.

 

Ниагара 

(Niagara Falls) е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата (Horseshoe, понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Bridal Veil („Булчински воал“). Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Водопадите са на 27 км (17 мили) на северо-северозапад от град Бъфало, Ню Йорк и на 121 км (75 мили) юго-югоизточно от Торонто. Образували са се при отдръпването на глетчери по време на последната ледена епоха, както и когато водата от новосформираните Големи езера проправя път към Атлантическия океан.

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е и ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Водопадът се намира между градовете-близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада) и е популярна туристическа дестинация вече повече от столетие.

Водопадът пада от около 52 м, макар че Американският водопад има чист пад от 21 м, преди да стигне до купища скали, паднали при огромно срутване през 1954 година. По-големият Канадски водопад е широк около 790 м, а Американският е широк около 320 метра. Максималното количество вода, преминаващо през водопада през върховия сезон, е 5700 m³/s. За сравнение количеството вода при известния водопад Виктория на река Замбези е едва 1100 m³/s. През летните месеци, когато е максималното отклоняване на вода за производство на електричество, през водопада преминават около 2800 m³/s, 90% от които през водопада Хорсшу. Този обем намалява наполовина през нощта, когато е най-голямото отклонение към водноелектрическите централи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във