Банкеръ Daily

Шефът на военното разузнаване на САЩ:

Независимостта на иракските кюрди е неизбежна

Винсънт Стюарт

Въпросът не е дали, а кога иракските кюрди ще опитат да обявят независимост от Багдад, което ще бъде значително предизвикателство към стабилността на Ирак, заяви снощи пред Сената на САЩ директорът на военното разузнаване генерал-лейтенант Винсънт Стюарт, цитиран от Ройтерс.

През април основните кюрдски партии в Ирак обявиха план за произвеждане на референдум за независимост тази година, след разгромяването на екстремистите от "Ислямска държава", припомня Ройтерс.

Директорът на военното разузнаване на САЩ генерал-лейтенант Винсънт Стюарт добави на изслушването пред Сената снощи, че способността на иракските кюрди да постигнат разбирателство с доминираното от шиити правителство в Багдад ще бъде от основно значение за избягването на нов конфликт. Референдумът, който се очаква да бъде произведен през октомври тази година, е от голямо значение, подчерта Стюарт.

Кюрдите играят важна роля в подкрепяната от САЩ кампания за разгромяване на "Ислямска държава". Радикалната сунитска групировка превзе една трета от територията на Ирак преди близо три години. Сега нейните бойци отбиват нападенията на иракските сили край Мосул, последния контролиран от тях голяма град в Ирак. 

Въпросът за нефтеното находище край Киркук и самия град ще бъде голямо предизвикателство за иракското правителство, заяви Стюарт. Ако обаче не се намери решение на тези проблеми, може отново да се стигне до вътрешни борби, предупреди директорът на разузнаването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във