Банкеръ Daily

Свят

Независими експерти проверяват доклада на "Амнести интернешънъл"

Независими специалисти проверяват доклада на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл"  (Amnesty International за нарушенията). Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на германския филиал на организацията, цитирано от руската агенция ТАСС. 

Предполага се, че ще бъдат разгледани разследванията, подготовката на доклада и срока, в който е изготвен. Ще бъде направен правен и политически анализ.

На 4 август "Амнести интернешънъл"  публикува доклад, в който констатира нарушения на украинските закони във време на война. Бе отбелязано, че украинските сили разполагат военна техника в училища и болници. Докладът бе посрещнат с недоволство от украинската страна.

Михаил Подоляк от политическия кабинет на украинския президент призова за разследване, в което да се установи дали "Амнести интернешънъл" не е получила някакви бонуси или не е била облагодетелствана по някакъв специален начин от Русия, за да излезе с подобни заключения.

От филиала на организацията в Украйна - директорката Оксана Покалчук си подаде оставката.

От "Амнести интернешънъл" се извиниха, че с доклада си са причинили "болка" и обявиха, че работата им е подчинена единствено на целта цивилните граждани да бъдат защитени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във