Банкеръ Daily

Свят

Независима комисия ще разследва смъртоносния щурм на Капитолия

Конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, като онази, след атентатите на 11 септември 2001 г., за да разследва смъртоносния щурм на Капитолия миналия месец. Председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси е съобщила това в писмо до своите съпартийци, информира Асошиейтед прес.
Задачата на комисията ще е да "разследва и докладва за фактите и причините за вътрешната терористична атака на 6 януари 2021 г. срещу комплекса на Капитолия и във връзка с вмешателството в мирното предаване на властта". А Камарата на представителите ще осигури допълнителна средства за повишаване на сигурността на Конгреса.
Бившият президент Доналд Тръмп бе оправдан в събота на втори процес по импийчмънт срещу него в Сената. Но това пък като че ли катализира  двупартийната подкрепа за създаване на независима комисия, която да разследва смъртоносния щурм на Капитолия, коментират анализатори. Тръмп бе съден по обвинение в подстрекателство към бунт, след като отказа да признае поражението си на изборите през ноември и заедно с това твърдеше, без да представи доказателства, че победата му е била открадната.
Ричард Бър от щата Северна Каролина стана поредният американски сенатор републиканец, порицан от партията, че е гласувал за осъждане на бившия президент на втория процес за импийчмънт, съобщава Асошиейтед прес.
Припомняме, че общо седем сенатори републиканци подкрепиха колегите си демократи при неуспешния им опит да осъдят Тръмп по обвинения в подстрекателство към бунт. 
Общо 57 сенатори гласуваха за осъждане на Тръмп, а 43 бяха против. Така не бе събрано необходимо квалифицирано мнозинство от две трети - 67 членове на Сената. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във