Банкеръ Daily

Свят

Независима Каталуния ще е вън от ЕС и еврозоната

Луис де Гиндос

Независима Каталуния би била принудена да напусне Европейския съюз и еврозоната, което пряко ще засегне регионалната икономика.Това заяви днес испанският икономически министър Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

"Каталуния ще бъде извън всички договори, 70 процента от брутния й вътрешен продукт ще бъдат обхванати от мита и физически граници. Тя ще бъде извън еврозоната и банките няма да бъдат включени в дейността на Европейската централна банка.  Ще трябва да създаде собствена валута, която ще бъде силно обезценена", заяви Де Гиндос пред парламента.

Евентуално обезценяване на каталунската валута ще доведе до спад на икономическия растеж на региона, оценяван на 25-30 процента, ще ускори инфлацията и ще удвои безработицата, предупреди министърът.

По думите му данните за испанската безработица през третото тримесечие, които се очаква да бъдат публикувани утре, ще бъдат благоприятни. 

Един от приоритетите на испанското правителство е възстановяване на "нормалността и законността" в Каталуния, заяви междувременно премиерът Мариано Рахой пред парламента.

Испанското правителство иска да избегне по-нататъшни икономически щети за Каталуния, дължащи се на опитите за сепаратизъм, като наложи пряко управление на областта, каза Рахой, цитиран от Ройтерс.

Над хиляда компании изтеглиха централите си от Каталуния, за да избегнат нестабилността, сочи фирменият регистър. Заради несигурността Мадрид понижи прогнозата за растеж на икономиката, добавя Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във