Банкеръ Daily

Свят

Невъзможно е разрешение за "Спутник V" за ЕС до края на годината

Малко вероятно е лекарственият регулаторен орган на ЕС да реши дали да одобри руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" поне до първото тримесечие на 2022 г., тъй като някои данни, необходими за прегледа, все още липсват. Това казва неназован източник на Ройтерс, който е запознат с темата, предаде БНР.

"Решение на EMA до края на годината вече е абсолютно невъзможно“, обяснява източникът, който се позовава на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Ако необходимите данни бъдат получени до края на ноември, "регулаторът може да вземе решение през първото тримесечие на следващата година", каза още той.

Преди това се очакваше ЕМА, която стартира официалния преглед на руската ваксина през март, да вземе решение през май или юни дали да одобри използването на "Спутник V" в рамките на единния блок.

Резултатите от проучванията във Фаза 3, публикувани още през февруари в медицинското издание "Лансет", показаха, че руската ваксина има почти 92% ефективност. На по-късен етап Русия заяви, че "Спутник V" е с около 83% ефективност срещу по-заразния Делта вариант на COVID-19.

Ваксината се използва широко в Русия и е одобрена за употреба в повече от 70 други държави. Източникът на Ройтерс посочи, че няма причина да се съмняваме в нейната ефективност или безопасност.

Американската администрация по храните и лекарствата междувременно разреши поставянето на трета доза от ваксината на "Модерна" и втора доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за възрастни и за изложени на висок риск от COVID-19 поради здравословни проблеми, работни задължения или условия на живот.

Третата доза "Модерна" трябва да бъде поставена най-малко шест месеца след втората инжекция. Тази трета доза обаче трябва да бъде половината от дозата, използвана при първите две имунизации. Дозировката е базирана на данните на компанията, които показват, че това е достатъчно, за да се възстанови имунитетът.

За еднократната ваксина на "Джонсън и Джонсън" Администрацията по храните и лекарствата разрешава на всеки, който я е получил, втора доза най-малко 2 месеца след първата.

Разрешенията на регулатора са различни, тъй като ваксините са направени по различен начин и е необходимо да бъдат дозирани по различен начин.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е показала по-ниско ниво на ефективност от ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех" и това налага по-кратък период на втората доза.

Официално се разрешава и "смесването и съчетаването" на различни ваксини, особено за хора, които са имали страничен ефект от определена ваксина, но държат да имат и още допълнителна защита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във