Банкеръ Daily

Свят

Невиждани от десетилетия протести в Куба

"Свобода!" и "Долу диктатурата!", скандираха демонстрантите, изтощени и изнервени от икономическата криза

Хиляди кубинци излязоха на протести в цялата страна. Толкова силно недоволство не е виждано в комунистическата страна от десетилетия "Свобода!" и "Долу диктатурата!", скандираха демонстрантите, изтощени и изнервени от икономическата криза, изострена от пандемията, съобщава ЕФЕ.

Хванати неподготвени от спонтанно започналите демонстрации, властите дадоха израз на своята готовност да защитават революцията "на всяка цена".  Президентът Мигел Диас-Канел издаде "бойна заповед" и ги призова да излязат по улиците, където стават "тези провокации". Той  каза още, че протестите са провокация от наемници, наети от САЩ, за дестабилизиране на страната, и обеща „революционен отговор“.

Правозащитната организация "Амнести" съобщи за „хора, ранени от полицейски стрелби, произволни арести, нападения срещу журналисти и силно военно присъствие по улиците“.

Във видеоклипове се виждат групи от хора, които чупят витрини на магазини и изхвърлят хранителни продукти на улицата.  Тези магазини използват разплащане само с чуждестранна валута - долари и евро, и повечето кубинци нямат достъп до тях. В гнева си протестиращите запалиха няколко полицейски коли. 

Протестиращите настояват и за по-бърза програма за ваксинация срещу Covid-19. Миналата година контролираната от държавата икономика на Куба се сви с 11%, най-големият спад от почти три десетилетия, засегната силно от пандемията и американските санкции, наложени от администрацията на Тръмп.

"Кубинската революция - ние ще я защитаваме на всяка цена!", написа в Туитър заместник-министърът на външните работи Херардо Пенялвер. Той сподели в тази социална мрежа видеоклип, на който привърженици на комунистическата партия скандират "Аз съм Фидел!", развявайки кубински знамена.

Съединените щати реагираха незабавно. Съветникът на президента Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан призова кубинските власти да не използват сила срещу "мирните демонстранти, които упражняват своите универсални права".

Кметът на Маями Франсис Суарес заяви, че „очите на света са насочени към Куба“. Кубинският режим ще покаже "истинското си лице", ако потиска мирните протестиращи, излезли на улицата, за да поискат "свобода" и да викат "долу диктатурата", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във