Банкеръ Daily

Свят

Невиждана бедност на богатия остров Майорка

Над 75% от приходите на местните хора са свързани пряко или косвено с туристите.

Майорка беше първият от Балеарските острови, който през 2020 година се отвори за туристи - макар и само за два месеца, преди отново да влезе в локдаун. Нито един друг автономен регион на Испания не пострада по-тежко в пандемията - туризмът и благоденствието на острова се сринаха както никъде другаде, пише Дойче Веле.

Засегнати са не само местните хора, но и много от заможните чужденци с луксозни имоти на острова. Което не беше съсипано от масовия туризъм, сега го довършва пандемията. 

Над 75% от приходите на местните хора са свързани пряко или косвено с туристите. Съответно високи са стандартът на живота и цените на остров Майорка. Въпреки това местното правителство на Балеарите удължи сегашния локдаун до март. Това е компромисно решение, с което то се опитва да спаси някак туризма по време на предстоящите великденски празници. Местните хора постоянно протестират срещу мерките, наложени на острова заради пандемията.

Испанският премиер Педро Санчес иска да подпомогне с европейските помощи на стойност 140 милиарда евро онези промишлени отрасли, които имат бъдеще. На този фон местното балеарско правителство обяви, че създава ново министерство за разпределяне на предвидените средства за региона. С най-висок приоритет се ползват висшето образование, културата и селското стопанство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във