Банкеръ Daily

Градове и реки

Нева е най-късата плавателна река в Европа

Река Нева и Финландският железопътен мост.

Край реки са възникнали някои от най-прочутите градове по света. 

Нева́ (на руски: Нева̀) е река в Северозападна Русия. Тя изтича от Ладожкото езеро край град Шлиселбург в Ленинградска област и се влива във Финския залив на Балтийско море чрез делта при Санкт Петербург. Дължината на реката е 74 километра.  Нева е най-късата плавателна река в Европа. Тя се използва и от речни, и морски кораби.

Ладожкото езеро (Ладога, на руски: Ладожское озеро), което дава началото на реката, е в Европейската част на Русия. То е най-голямото езеро в Европа и третото по големина в Русия след Каспийско море и езерото Байкал. Ладожкото езеро е основен източник за водоснабдяване на град Санкт Петербург и основен воден път към Беломоро-Балтийския и Волго-Балтийския плавателни канали. През периода на обсадата на Ленинград по време на Втората световна война езерото е единствената връзка с обсадения град. Доставката на провизии и боеприпаси е извършвана с камиони по леда на езерото през зимата и с лодки през лятото.

Шлиселбу̀рг (на руски: Шлиссельбу́рг) е град в Северозападна Русия, Ленинградска област. Разположен е при изтичането на река Нева от Ладожкото езеро, на 45 км източно от Санкт Петербург. Центърът на града и крепостта са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През 1767 г. там е убит император Иван IV, който прекарва затворен тайно в крепостта последните осем години от живота си. В Шлиселбург е обесен и Александър Улянов, брат на Владимир Ленин, участвал в атентат срещу император Александър III. 

Финският залив (на фински: Suomenlahti; на естонски: Soome laht; на руски: Финский залив) е в източната част на балтийско море, между Финландия на север, Естония на юг и Русия на североизток, изток и югоизток.

Заливът е вдаден в сушата на 390 км, а при входа е широк около 70 километра. Дълбочината му е 100 метра. Езерото замръзва за около пет месеца. Във Финския залив се вливат реките Нева и Нарва. Бреговете му са силно разчленени. Главни пристанища в него са Санкт Петербург, Талин, Виборг, Хелзинки и други. Заливът е от стратегическо значение за Русия както в миналото, така и днес. Някои от екологичните проблеми, засягащи Балтийско море, са най-остри във Финския залив.

Части от залива могат да замръзнат от края на ноември до края на април.

Санкт Петербург (на руски: Санкт-Петербург) е град от федерално значение в Русия. Разположен е в северозападната част на страната, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. Градът е наречен в чест на Свети Петър - небесният покровител на царя-основател, но с течение на времето все повече се асоциира с името на самия Петър I. Между 1914 и 1924 г. Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 г. – Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.

Градът е основан на 27 май 1703 г. от цар Петър I. Санкт Петербург е столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.), с изключение на четиригодишния период 1728-1732 г., когато Петър II премества столицата в Москва.

След Октомврийската революция, на 5 март 1918 г. от съображения за сигурност Ленин отново премества столицата в Москва, но и днес градът често е наричан „северната столица на Русия“. Той е втори по население в страната след Москва и е сред важните европейски културни и научни средища, както и главното руско пристанище на Балтийско море. Тук е разположен Конституционния съд на Русия.

Санкт Петербург често е определян като най-западният град на Русия в културен смисъл. Чисто географски това е най-северният град с население над 1 милион души в света. Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В Санкт Петербург се намира и Ермитажът - най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във