Банкеръ Daily

Кириакос Мицотакис:

Неутралитетът на НАТО между Турция и Гърция е несправедлив

Позицията на НАТО на неутралитет по отношение на споровете ни с Турция е несправедлива, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в изказването си на дискусия на форум по сигурността в американския град Аспен, предаде ТАСС. Агенцията цитира изказване на премиера, публикувано в портала Capital.gr.

"Мисля, че в НАТО напълно разбират какво е неутрално отношение, тоест това, че става въпрос за две членки на НАТО, следователно няма да се намесваме, но аз повече няма да приема това. Казах това и на генералния секретар Йенс Столтенберг, че ние имаме принос към НАТО, ние сме съюзник и очакваме, че когато чувстваме, че друг съюзник в НАТО се държи така, че поставя под заплаха собствените ни интереси, НАТО не трябва да се придържа към позиция на равноотдалеченост и ненамеса във вътрешните спорове. Тава е дълбоко несправедливо към Гърция", каза Мицотакис.

По-рано Столтенберг каза, че алиансът не смята да заема страна в споровете между Турция и Гърция, че ще запази неутралитет по тези въпроси и двете страни трябва сами да уредят разногласията си.

Според гръцките медии Турция смята за спорно наличието на морски шелф и изключителни икономически зони на гръцките острови в Егейско море, заплашва с война, в случай че Атина разшири териториалните си води от шест на 12 морски мили, и не признава въздушната зона от 10 мили около гръцките острови, нарушавайки редовно гръцкото въздушно пространство с военни самолети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във