Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху заплаши Иран с F-35

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди днес Иран, че се намира в обхвата на израелски въздушни удари, в отговор на заплахите на Техеран, че ще унищожи Израел, предаде Ройтерс.

"Неотдавна Иран заплаши Израел с унищожение. Трябва да напомня, че нашите самолети могат да стигат до всяка точка на Близкия изток, включително до Иран и със сигурност Сирия", каза Нетаняху във военновъздушна база, където разгледа ескадрила от американски самолети от пето поколение "F-35". 

Миналата седмица високопоставен ирански депутат заплаши, че ако САЩ нападнат Иран, Израел ще бъде унищожен за половин час. Израел винаги е предупреждавал, че никога няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.Техеран твърди, че няма такива стремежи и че обогатява уран с мирни цели.  Техеран вече предупреди европейските държави, че увеличава степента на обогатяване на уран в Иран над лимита, поставен със споразумението от 2015 г.

„Ако останалите страни по сделката, особено европейците, не изпълняват сериозно ангажиментите си и не правят нищо освен да говорят, третата стъпка на Иран ще бъде по-твърда, по-безкомпромисна и в даден аспект, зашеметяваща”, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Той не уточни каква ще бъде тази последна стъпка, която планира Техеран. Мусави подчерта, че Иран оценява усилията на държавите, които искат да спасят споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. със САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във