Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху: Всички искаме да видим мирна, стабилна и сигурна Сирия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в началото на днешните тристранни преговори между САЩ, Русия и Израел в Йерусалим, че трите страни споделят обща цел, а тя е - "всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г. (годината на началото на гражданската война)", да напуснат страната, предаде ДПА. "И тримата бихме искали да видим мирна, стабилна и сигурна Сирия", каза Нетаняху в началото на безпрецедентната среща на високо равнище.

Изтеглянето на чуждите сили е начин тази цел да бъде постигната, заяви той и допълни, че това ще е добре за Русия, добре за САЩ, добре за Израел и добре за Сирия. Нетаняху спомена, че "Израел е действал стотици пъти, за да попречи на Иран да се окопае военно в Сирия, докато в същото време активно и открито призовава и работи за унищожаването на Израел". Той допълни, че Израел е действал, за да "попречи на Иран да доставя все по-усъвършенствани оръжия на Хизбула и да открие втори фронт (срещу Израел) на север, откъм Голанските възвишения".

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън нарече Иран "източник на враждебност и агресия" в Близкия изток. САЩ и Израел са твърди противници на Иран, но Русия и Иран са стратегически съюзници, отбелязва ДПА.

Секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев заяви, че Русия е партньор на Иран, но добави, че също така разбира и позициите на Израел.

Русия успява да поддържа тесни връзки както с Иран, така и с Израел.

Патрушев заяви, че Иран е партньор на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия. "Много е важно да чуем как всяка от страните оценява ситуацията", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във