Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху ще изслуша "честно и открито" плана на Тръмп за Близкия изток

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза вчера, че страната му "честно и открито" ще изслуша американския мирен план за Близкия изток, предаде ДПА. Това е първият коментар на Нетаняху по въпроса, след като Белият дом представи икономическите си предложения за палестинската икономика. Посещавайки заедно с американския съветник по националната сигурност Джон Болтън долината на река Йордан на Западния бряг, израелският премиер каза, че Болтън може сам да се увери, че долината осигурява "минималната стратегическа дълбочина и височина" за защита на Израел. "При каквото и да е мирно споразумение нашата позиция ще бъде, че израелското присъствие тук трябва да продължи в името на сигурността на Израел и на всички", каза Нетаняху.

Палестинците искат този район да бъде част от бъдещата им държава.

"Без сигурност тук няма мир, няма дълготраен мир", отговори Болтън. Обръщайки се към Нетаняху, той добави, че би било добре, ако повече американци можеха да дойдат на места като това, за да видят географските условия, да разберат тяхното значение и да си обяснят защо Израел заема такива становища.

Палестинците отхвърлиха предложенията на САЩ и бойкотират инвестиционната конференция, която ще се състои тази седмица в Бахрейн, за да придвижат САЩ мирния си план. По този повод Нетаняху каза на Болтън, че не може да си представи как палестинците, без дори да са чули американския план, го отхвърлят. "Това не е начин да се действа", каза той.

Белият дом заяви, че планът му може да осигури за десет години 50 милиарда долара инвестиции за палестинската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във