Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху се опитва да блокира правителството на опозицията

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира остро след споразумението между политическите му противници за съставяне на широко коалиционно правителство, което ще го отстрани от властта. Той призова десните депутати в Кнесета да гласуват срещу новото правителство от 8 партии, включително десни.

„Всички депутати, избрани с гласове на десницата, трябва да се противопоставят на това опасно ляво правителство“, написа Нетаняху в социалните мрежи, предаде БНР.

Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи, че има достатъчно подкрепа в парламента, за да състави правителство.

Новата управляваща коалиция ще бъде съставена от цели осем партии, някои от които с твърде различни политически цели. Единственото, което ги обединява, е целта да бъде отстранен от власт Нетаняху.

Решителният момент бе договарянето  на Лапид с малката ислямистка формация „Раам“ (Обединен арабски списък), водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на арабското малцинство в Израел, станала част от управляваща коалиция.

Новото правителство на Израел трябва да получи вот на доверие в Кнесета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във