Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху представя днес в Москва "сделката на века" за Близкия изток

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристига на кратко работно посещение в Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Нетаняху ще представи пред Путин обявения вчера от американския държавен глава Доналд Тръмп план за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, предаде БНР.

Руският заместник-министър на външните работи и специален представител на президента за Близкия изток и Африка Михаил Богданов вече заяви, че Москва ще се запознае с така наречената от Доналд Тръмп "сделка на века". Същевременно той уточни, че решенията се вземат не от американците, а от въвлечените в конфликта страни - израелците и палестинците. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече плана на Тръмп „реалистичен път към трайния мир“, а палестинският президент Махмуд Абас категорично го отхвърли. 

Махмуд Абас ще посети Ню Йорк в близко бъдеще, за да пледира каузата на своя народ пред Съвета за сигурност на ООН и за да призове за отхвърляне на американския план за мир в Близкия изток, предаде Франс прес, като се позова на палестинския постоянен представител в ООН Рияд Мансур.

Той заяви, че в Съвета за сигурност ще бъде внесен проект на резолюция по този повод. Мансур обаче не посочи нито датата, на която ще бъде визитата на Абас, нито какво ще съдържа текстът на проекта на резолюцията.
Възможно е преди да дойде в ООН, Абас да има срещи и с ръководството на ЕС, допълни Мансур, но отново не каза на коя дата, нито къде ще стане това.

Дипломатът заяви, че мир с Израел и създаване на независима палестинска държава може да има само чрез признаването на Ерусалим като столица на палестинците и чрез спазването на международното право. Мансур допълни, че промяната на границите от 1967 г. не може да стане без споразумение между двете страни и че трябва да се включи и уреждането на въпроса с палестинските бежанци, преди да се стигне до мир.

"Това не е план за мир, това е план, който ни отдалечава от мира. Това е план за разрушаване на естествените аспирациите на палестинския народ да реализира неотменимите си права на самоопределяне, да има своя държава и да реши въпроса за правата на бежанците", допълни Мансур.

Планът, представен във вторник от Доналд Тръмп подчертава, че Ерусалим ще остане неделима столица на Израел и предлага създаването на столица на бъдещата палестинска държава в предградията на Източен Ерусалим. Планът променя и границите от 1967 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във