Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху поиска отлагане на процеса за корупция срещу него

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който е в разгара на договорки за съставяне на ново правителство, поиска днес отлагане на съдебния процес за корупция срещу него, който трябваше да започне на 17 март, предаде Франс прес.

Адвокатите на Нетаняху, обявил, че е спечелил "най-голямата победа" в кариерата си на парламентарните избори на 2 март, са изпратили писмо до наказателния съд в Ерусалим с искане за отлагане на старта на делото с 45 дни.

"Към момента на подаване на това искане, още не сме получили всички документи по делото, събрани по време на разследването", пишат адвокатите.

Нетаняху, който е единственият премиер в историята на Израел, срещу когото са повдигани обвинения докато е на власт, е разследван по три обвинения - за корупция, присвояване и злоупотреба с доверие.

Противно на това, което важи за министрите, израелският закон не пречи на министър-председател, срещу когото има наказателно преследване, да остане на поста си, но при това той не може да се ползва с имунитет.

Нетаняху твърди, че е невинен и че е жертва на "лов на вещици" от страна на прокуратурата и на медиите.

Датата, предвидена за начало на делото - 17 март, съвпада с датата, до която президентът Реувен Ривлин трябва да определи лицето, което да натовари да сформира следващото правителство.

Нетаняху и основният му съперник - центриста Бени Ганц, в момента водят политически преговори, в опит да привлекат депутати към своите политически блоков, защото никой от двамата не успя да получи след изборите подкрепата на 61 парламентаристи - праг за съставяне на правителство.

Понастоящем някои депутати обмислят законопроект, който ще забрани лице, на което са повдигнати обвинения, да съставя кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във