Банкеръ Daily

Свят

Нетаняху не успя да състави правителство, бъдещето му е несигурно

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху пропусна крайния срок да състави ново коалиционно правителство. Срокът изтече в полунощ, предадоха агенциите.

Провалът му да постигне споразумение прави възможно партията на Нетаняху "Ликуд" за пръв път от 12 години да бъде изтласкана в опозиция.

Сега топката отново отива у израелския президент Реувен Ривлин, който малко след полунощ обяви, че днес ще влезе в контакт с всички 13 парламентарно представени израелски партии, за да обсъдят "продължаване на процеса по съставяне на правителство".

Очаква се в следващите дни Ривлин да даде на някой от опонентите на Нетаняху възможност да състави алтернативно коалиционно управление. Ако всичко това приключи без успех, то Израел ще трябва наесен да отиде на поредните избори - петите подред само за малко повече от две години.

Тази ситуация на несигурност обаче не означава, че Нетаняху веднага ще бъде отстранен от премиерския пост. Но сега изведнъж той е изправен пред сериозна заплаха за дългогодишното си управление, точно когато процесът за корупция срещу него навлиза в решителна фаза. През последните седмици, въпреки сериозните си идеологически различия, опонентите му започнаха да водят неофициални разговори за полагане на основите за споразумение за подялба на властта.

Нетаняху се мъчеше да сглоби парламентарно мнозинство след изборите на 23 март, когато за четвърти пореден път през последните две години избори доведоха до политически блокаж. Въпреки многократните срещи с много от съперниците си и безпрецедентното протягане на ръка към лидера на малка арабска ислямистка партия, премиерът пак не можа да постигне споразумение.

Ривлин връчи на Нетаняху мандат да състави правителство, след като миналия месец 52 депутати подкрепиха кандидатурата му за премиер. Това не беше достатъчно за мнозинство, но беше най-големият брой парламентаристи, застанали зад който и да е от партийните лидери.

Опозиционният лидер Яир Лапид, който получи подкрепата на 45 депутати, сега изглежда като най-вероятният кандидат да получи възможност да състави правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във