Банкеръ Daily

Свят

Неофициално Германия подготвя мерки да ограничи бизнеса с Китай

Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които да направят бизнеса с Китай по-малко привлекателен за местните компании, съобщава Ройтерс, цитирайки два независими източника, пожелали анонимност.

Целта е да се намали зависимостта на най-голямата европейска икономика от азиатския гигант.

Една от мерките ще доведе до пренасочване на заемите от държавната инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) към проекти в други азиатски държави, като например Индонезия. Стремежът е да не се търгува основно с Китай, а и с други азиатски държави с по-демократично управление.

Освен това германското правителство планира да подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китай за нелоялни търговски практики. Според запознат източник това ще стане заедно с другите страни от Г-7.

От Министерството на икономиката в Берлин отказаха коментар по въпросните мерки, но уточниха, че се подготвят конкретни стъпки за диверсификация на търговията и на веригите на доставки с цел засилване на устойчивостта.

През 2016 г. Китай стана водещ търговски партньор на Германия, като през 2021 г. обемът на двустранната търговия достигна 245 милиарда евро.

През последните години обаче германски политици и бизнесмени започнаха да говорят за диверсификация на търговията с Азия в отговор на по-твърдата политика на Китай спрямо Тайван, Хонконг и Синцзян.

През 2021 г. дори тогавашният канцлер Меркел обяви, че се е оказала наивна по отношение на сътрудничеството в Китай в определени сфери.

Показателно е и, че първото посещение на новия канцлер Олаф Шолц в Азия беше в Япония, за разлика от Меркел, която залагаше на Китай.

Министерството на икономиката вече е решило да не дава инвестиционни гаранции за проекти в региона на Синцзян,поради опасения за нарушаване на човешките права. През май ведомството отказа гаранции на "Фолксваген" (Volkswagen) за нови инвестиции в Китай именно заради случващото се в Синцзян.

"Не можем да изолираме Китай", обяви Хилдегард Мюлер, председател на германската автомобилна асоциация Фау Де А (VDA), и добави: "Това би било наивно и фатално, както политически, така и икономически".

Германските автопроизводители са особено зависими от китайския пазар, като благодарение на него "Фолксваген" реализира около половината от печалбите си. Германия разчита на Китай и за широко ползваните в автомобилостроенето редкоземни материали.

Китайското външно министерство побърза да реагира на информацията и говорителка на ведомството обяви, че властите в Пекин се надяват германската икономическа полинтика по отношение на Китай да остане "прагматична и рационална".

Facebook logo
Бъдете с нас и във